Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz MORE
Need a Website Or Web Application Or Any Help.Contact Us: +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Reasoning coding decoding question and answer


1) If the word SMART is coded as AMRST , then the word PREMIUM is coded as

1) EIMMPRU

2) EMMIPRU

3) EIPRUMM

4) IEMMPRU


Answer:1) EIMMPRU

Explanation: 1)Each letter in the word SMART is coded as alphabetical order. So PREMIUM code will be “EIMMPRU”.


2) In a certain code CINEMA is coded as DKQDKX and MOVIES is coded NQYHCP then SCREEN will be

1) TEUCDK

2) TUEDCK

3) TEUDCK

4) TEUDCM


Answer:3) TEUDCK

Explanation: 2)In CINEMA and MOVIES first 3 letter are followed by one alphabet, two alphabet and three alphabet and the last 3 letter are preceded by one alphabet, two alphabet and three alphabet. So “SCREEN” code will be “TEUDCK”.


3) If the word JUNGLE is coded as UNLJGE , then the word FOREST is coded as

1) TRSOEF

2) TRSEOF

3) TRSOFE

4) TSROFE


Answer:4) TSROFE

Explanation: 3)Each letter in the word “JUNGLE” is coded as backward alphabetical order. So “FOREST” code will be “TSROFE”.


4) In a certain code SHOWER is coded SOEHWR and BATHROOM is coded BTROAHOM then FACEWASH will be:

1) HCWSAEAF

2) FCSWAEAH

3) FCSWAEAH

4) FCWSAEAH


Answer:4) FCWSAEAH

Explanation:


5) If the word TALENT is coded as ATELTN , then the word COMPUTER is coded as ?

1) OCPMTURE

2) OCMPTURE

3) COPMTUER

4) COPMTURE


Answer:3) COPMTUER

Explanation:


6) In a certain code language, if TREAT is written as UTHEY, then the word PARTY will be written as

1) QDUXD

2) QCUYD

3) QCUXD

4) QDUXE


Answer:3) QCUXD

Explanation:

Each letter in the word ‘TREAT’ is coded following by one letter ,two letter and so on.
So the word ‘PARTY’ will be ‘QCUXD’.


7) In a certain code language, if COMPUTER is written as CEMOPRTU, then DESKTOP will be written as

1) DEKOSPT

2) DOSETKP

3) DOSEKPT

4) DEKOPST


Answer:4) DEKOPST

Explanation:

Each letter in the word ‘COMPUTER’ is coded as alphabetical order.
So ‘DESKTOP’ code will be ‘DEKOPST’.


8) In a certain code language, if ANIMAL is written as AAMINL, then the word PLANT will be written as

1) PNALT

2) PANTL

3) PTLAN

4) PANLT


Answer:1) PNALT

Explanation:


9) In a certain code language, if ABILITY is written as ABIILTY, then the word VERBAL will be written as

1) ABELVR

2) ABLERV

3) VERLAB

4) ABELRV


Answer:4) ABELRV

Explanation:

Each letter in the word ‘ABILITY’ is coded as alphabetical order.
So ‘VERBAL’ will be written as ‘ABELRV’.


10)In a certain code language, if MARIO is coded as REUKP, then the word JERRY will be

1) OIUTZ

2) PIUTZ

3) OIUUY

4) OIVTY


Answer:1) OIUTZ

Explanation:

Each letter of the word ‘MARIO’ is coded following 5 alphabet, 4 alphabet, 3 alphabet and so on.
So the word ‘JERRY’ will be ‘OIUTZ”.