Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz MORE
Need a Website Or Web Application Or Any Help.Contact Us: +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Reasoning coding decoding question and answer exercise 2


1) In a certain language, the word CASUAL is coded as DZUSDI. How is the word ZODIAC coded in that language?

1) AMFGDZ

2) ANGFDZ

3) ANFGDZ

4) ANFGDY


Answer:3) ANFGDZ

Explanation:

In this series 1st pair words are followed and preceded by ‘1’ letter,
2nd pair words are followed and preceded by ‘2’ letter and 3rd pair words are followed and preceded by ‘3’ letter.
So the answer is ANFGDZ


2) If in a certain code language "sim min tin" means "wild animal dangerous", "min ken pit" means "one pet animal", "kim pin pit" means "pet and will", then how will ken" be coded in that language?

1) Pet

2) Animal

3) One

4) and


Answer:3) One

Explanation:

In 1st and 2nd code ‘min’ is common.
So ‘min’=animal. In 2nd and 3rd code ‘pin’ is common .
So pen=pet. So ken=one.


3) In a certain code language "Rose is Red" is coded as "bil kil ril", "Milk is White" is coded as "ril pil dil" and "Red White Green" is coded as "mil dil kit" then what is the coded for "Milk is Rose"?

1) mil ril bil

2) it kil dil

3) pil nil bil

4) pil kil bil


Answer:3) pil nil bil

Explanation:

In 1st and 2nd code ‘is’ is common .
So is= ril. In 2nd and 3rd code ‘white’ is common so white =dil.
In 1st and 3rd code ‘red’ is common.
So red= kil. So milk is rose=pil ril bil.


4) In a certain code language, if a word NETWORK is written as 7843210 and the word TOWER is written as 42381 then the word ROTTEN will be written as

1) 124478

2) 124487

3) 784412

4)127748


Answer:2) 124487

Explanation:


5) In a certain code, "COPIER" is coded as 123456. "BRAND" is coded as 76890, then BRIDE.?

1) 76406

2) 76405

3) 75606

4) 16305


Answer:2) 76405

Explanation:


6) In a certain language, if a word SCHOOL is written as 432946, HUT is written as 837, SET is written as 891, then how is HOSTESS written as in that language?

1) 3498199

2) 3894199

3) 3148944

4) 3491899


Answer:1) 3498199

Explanation:

In SCHOOL ‘O’ is repeated twice.
So ‘O’=4. In SCHOOL and HUT ‘H’ is common. So H=3.In SCHOOL and SET ‘S’ is common.
So B=9.In HUT and SET ‘T’ is common So ‘T’=8.
In SET S=9,T=8, E=1.So HOSTESS=3418199


7) In a certain language, if a word TREE is written as 3523, FAT is written as 587, CALL is written as 6746, then how is CREATE written as in that language?

1) 432753

2) 425375

3) 423753

4) 427537


Answer:3) 423753

Explanation:

In TREE ‘E’ is repeated twice so ‘E’=3
In CALL ‘L’ is repeated twice so ‘L’=6
In TREE and FAT ‘T’ is common so ‘T’=5
In ‘FAT’ and ‘CALL’ ‘A’ is common so ‘A’=7
In TREE T=5, E=3 so R =2.
In CALL A=7, L=6 so C=4.
So CREATE=423753.


8) In a certain code language, if JACK is coded as 25, QUEEN is coded as 62, then the word KING will be coded as

1) 40

2) 45

3) 39

4) 41


Answer:4) 41

Explanation:

In JACK J=10, A=1, C=3 K=11
So JACK=10+1+3+11=25
In QUEEN Q=17 U=21 E=5 N=14.
So KING=11+9+14+7=41


9) In a certain code language, if CAR is written as 22, BUS is written as 24, then the word BIKE will be written as

1) 27

2) 72

3) 28

4) 82


Answer:2) 72

Explanation:

In CAR C=3, A=1, R=18. So CAR=3+1+18=22.Reverse 22.
In BUS B=2, U=21, S=19. So BUS is 2+21+19=42. Reverse 24.
So BIKE =2+9+11+5=27.Reverse 72.


10) In a certain code language, if OPEN is written as 200, CLOSE is written as 270, then the word HUT will be written as

1) 150

2) 90

3) 148

4) 217


Answer:4) 217

Explanation:

In OPEN O=15, P=16, E=5, N=14.So OPEN=15+16+5+14=50. 50*4=200
In CLOSE C=3, L=12, O=15, S=19, E=5.
So CLOSE 3+12+15+19+5=54. 54*5=270
So in HUT H=8, U=21, T=20. So HUT=8+21+20=49. 49*3=217