Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz MORE
Need a Website Or Web Application Or Any Help.Contact Us: +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Reasoning coding decoding question and answer Exercise 3


1) In a certain code language, if a word PEN = 35, BOOK = 43, then PAPER = ?

1) 55

2) 56

3) 57

4) 58


Answer:2) 56

Explanation:

In the word PEN,
P=16, E=5, N=14
PEN = 16+5+14 = 35
In the word BOOK,
B=2, O=15, K=11
BOOK = 2+15+15+11 = 43
Then PAPER should be P=16, A=1, P=16, E=5, R=18
PAPER = 16+1+16+5+18=56


2) In a code language, if the word HAT = 29, COAT = 39 then the word PURSE = ?

1) 78

2) 77

3) 79

4) 80


Answer:3) 79

Explanation:

In the word HAT,
H=8, A=1, T=20
HAT = 8+1+20 = 29
In the word COAT,
C=3, O=15, A=1, T=20
BOOK = 3+15+1+20 = 39
Then PURSE should be P=16, U=21, R=18, S=19, E=5
PURSE = 16+21+18+19+5=79


3)In a certain code language, if the word CIRCLE = 50, SQUARE = 81 then the word TRIANGLE is

1) 85

2) 86

3) 84

4) 83


Answer:2) 86

Explanation:

In the word CIRCLE,
C=3, I=9, R=18, L=12, E=5
CIRCLE = 3+9+18 +3+12+5= 50
In the word SQUARE,
S=19, Q=18, U=21, A=1, R=18, E=5
SQUARE = 19+18+21+1+18+5 = 81
Then TRIANGLE should be T=20, R=18, I=9, A=1, N=14, G=7, L=12, E=5
TRIANGLE = 20+18+9+1+14+7+12+5=86


4)In a certain code language, if APPLE is coded as 10, CABBAGE is coded as 3, then the word ORANGE will be coded as

1) 17

2) 6

3) 10

4) 11


Answer:3) 10

Explanation:

In the word APPLE,
A=1, P=16, L=12, E=5 APPLE = 1+16+16 +12+5= 50
50/5(total no of letters)=10
In the word CABBAGE,
C=3, A=1, B=2, G=7, E=5
CABBAGE = 3+1+2+2+1+7+5 = 21
21/7(total no of letters)=3
Then ORANGE should be 0=15, R=18, A=1, N=14, G=7, E=5
ORANGE= 15+18+1+14+7+5=60
60/6(total no of letters)=10


5)In a certain code language, if TABLE is coded as 8, SNAKE is coded as 10, then the word HORSE will be coded as

1) 15

2) 9

3) 14

4) 13


Answer:4) 13

Explanation:


6)In a code language, if TRUE is written as 25-23-26-10, then LIES will be written as

1) 16-14-10-24

2) 17-14-10-23

3) 16-14-10-24

4) 17-14-10-24


Answer:4) 17-14-10-24

Explanation:


7)In a certain code language, if MASTER is coded as 15Y21RG16, then the word SACHIN will be coded as

1) 17C3H11L

2) 21Y5F13L

3) 21Y5F11L

4) 21Z5F11L


Answer:3) 21Y5F11L

Explanation:


8)In a certain code language, if DUCK is coded as E22D12, then the word DEAR will be coded as

1) E7B18

2) E6C19

3) E6B19

4) E6B18


Answer:3) E6B19

Explanation:


9) In a certain code language, if a car is called as scooter, scooter is called as pen, pen is called as king, king is called as bag, then the a two wheeler is called as

1) king

2) pen

3) scooter

4) bag


Answer:2) pen

Explanation:


10) In a certain code language, if Queen is called Leader, Leader means student, student means lecturer, lecturer means computer, then who takes part in elections?

1) computer

2) lecturer

3) student

4) Queen


Answer:3) student

Explanation: