☰Menu


Number series questions and answer

1) 17, 18, 20, 23, 27, 32,______
a) 40
b) 39
c) 38
d) 37

Answer:c)38

Explanation:The difference between the terms increasing like
17+1=18,18+2=20,20+3=23…
hence it is 32+6=38.

2) 1, 1, 1, 2, 3, 5, 7, 10,______
a) 12
b) 14
c) 15
d) 13

Answer:d) 13

Explanation:Here the difference between the number 0, 0, 1, 1, 2, 2, 3, 3. So the answer is 13.

3)11, 13, 17, 19, 23, 29,______
a) 33
b) 32
c) 31
d) 34

Answer:c)31

Explanation:The terms are consecutive primes,
so the next term of 29 is 31.

4. 8, 10, 13, 18, 25, 36,______
a) 48
b) 49
c) 50
d)51

Answer:b)49

Explanation:The difference between terms are arranged by adding prime number like
8+2=10,10+3=13,13+5=18,18+7=25…
so last number 36+13=49.

5. 32.9, 32.7, 32.4, 32, 31.5,______
a) 30.5
b) 30.8
c) 30.4
d) 30.9

Answer:d)30.9

Explanation:The difference between terms decreasing by 0.2, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6
such that 32.9-0.2=32.7, 32.7-0.3=32.4….
so 31.5-0.6=30.9.

6. 21, 26, 36, 41, 51, 56,______
a) 61
b) 66
c) 76
d) 70

Answer:b)66

Explanation:The terms are arranged by adding 5,10 secuancially
i.e 21+5=26,26+10=36…
so last term 56+10=66.

7. 5, 8, 10, 11, 14, 10, 17, 20,______
a) 22
b) 23
c) 13
d) 10

Answer:d) 10

Explanation:Here difference between 5 and 8 is "3".Then next term is 10.Then difference between 11 and 14 is then term is "3", and next term is 10.So in this order the answer is 10.

8. 95, 85, 76, 68, 61, 55,______
a) 48
b) 49
c) 50
d) 51

Answer:c)50

Explanation:The difference between the terms are decreasing by 10,9,8,7,6,5…
like 95-10=85,85-9=76..
so last term 55-5=50.

9. 21, 22, 26, 35, 51,______
a) 76
b) 77
c) 58
d) 82

Answer:a)76

Explanation:The difference between the terms are arranged by 12,22,32,42....
so 21+1=22,22+4=26…last term 51+25=76.

10. 12.3, 12.4, 12.6, 12.9, 13.3, 13.8, ______
a) 14.6
b) 14.4
c) 14.7
d) 14.5

Answer:b)14.4

Explanation:The difference between the consecutive terms are arranged by adding 0.1,0.2,0.3,0.4…
so 12.3+0.1=12.4,12.4+0.2=12.6…
so the last term is 13.8+0.6=14.4










<