☰Menu


Exercise 1

1) If 3rd march 2006 is Sunday, what was the day of the week on 3rd march 2008 ?
A) Monday
B) Wednesday
C) Friday
D) Thursday

Answer:B) Wednesday

Explanation:2006 and 2007 are the ordinary year, so odd day between 2006 to 2007 is 1.2008 is the leap year, so odd day between 2007 to 2008 is 2.Here 1+2=3 odd day. From Sunday after 3 days is Wednesday.

2) If 3rd march 2006 is Sunday, what was the day of the week on 3rd march 2011 ?
A) Monday
B) Saturday
C) Friday
d) Friday

Answer:B) Saturday

Explanation: Between 2006 to 2011, 2007,2009,2010,2011 are 4 ordinary year, so number of odd days is 4.rest 2008 is leap year, so number of odd day is 2.Total odd day 6.So the day was Saturday.

3) If 10 January 2004 is Sunday, what was the day of the week on 15 April 2008?
A) Wednesday
B) Friday
C) Monday
D) Sunday

Answer:A) Wednesday

Explanation: From 10 January 2004 to 10 January 2008 the odd day is 1+1+1+2=5.Now from 10 January 2008 to 15 April 2008 the no of days will 21+29+31+15=96 days. By dividing 7, 96/7=5 odd days. Total odd days 5+5=10days.Further divide by 7 it will be 3 odd days. The day is Wednesday.

4) How many odd days are there in the first 22 years ?
A) 5
B) 6
C) 4
D) 3

Answer:B) 6

Explanation: Dividing 22 by 4 we get 5 which is leap year. So number of odd days in leap year is 5*2=10.We get 22-5=17 ordinary year. So number of odd days in ordinary year is 17*1=17.Total number of odd days 10+17=27 odd day which is 6.

5) What will be the day of the week 19th March, 1936 ?
A) Saturday
B) Monday
C) Sunday
D) Tuesday

Answer:C) Sunday

Explanation: We can write 1935=1600+300+35.Odd day in 1600 is 0,in 300 is 1, in 35 is 6.Total number of odd day 0+1+6=7 which is 0 day. So the day is Sunday.

6) What will be the day of the week 15th January, 1801 ?
A) Monday
B) Sunday
C) Thursday
D) Tuesday

Answer:D) Tuesday

Explanation: 1800=1600+200 in which 1600 has 0 odd day and 200 has 3 odd day. Total odd day 0+3=3 odd days.

7) Which year has the same calendar as compare to the year 2009 ?
A) 2013
B) 2014
C) 2015
D) 2017

Answer:C) 2015

Explanation: From 2009, 2009=1 odd day, 2010=1 odd day, 2011=1 odd day, 2012=2 odd days,2013=1 odd day, 2014=1 odd day. Total number of odd days from 2009 to 2014 is 7 odd days. So the same year is 2015.

8)Which year has the same calendar as compare to the year 1984?
1) E7B18
2) E6C19
3) E6B19
4) E6B18

Answer:A) 1999

Explanation: 1984 has 2 odd days, 1985 has 1 odd day, 1986 has 1 odd day, 1987 has 1 odd day, 1988 has 2 odd days. Total number of odd days from 1984 to 1988 is 7 odd days. So the same year is 1999.







<