Menu


Direction Sense Question And Answer

1. Raju walks 10km towards North. From there, he walks 6km towards south. Then he walks 3km towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point ?
A) 7km , East
B) 5km , West
C) 5km, North-East
D) 7km, West

Answer:C) 5km, North-East

Explanation:

Raju walks N=10Km, towards S=6Km, then towards E=3Km. So having opposite pole N= 10-6 = 4,
then the distance from starting point is :
5 and the direction is north-east

2. Badri started walking towards East. After moving a distance of 1km, he turned southwards and walked 5km. Again he turned to East and walked 2km. Finally, he turned to the North and walked 9km. How far is he from his starting point ?

A) 7km
B) 5km
C) 4km
D) 3km

Answer:A) 7km

Explanation:

Badri walks E=1km, turn S=5km ,turn E=2km and finally turn N=9km.Having same pole E=1km+2km=3km.Got N=9km-5km=4km(as North and South is opposite pole).Now we got E=3km,N=4km.Distance from starting point is 3km+4km=7km.

3. Priya goes 30mts North, then the turns right and walks 40mts, again she turns right and walk 20mts . She again turns right and walks 40mts. How many meters is she from her original position ?

A) 7km
B) 5km
C) 4km
D) 3km

Answer:B) 5km

Explanation:

Priya goes N=30mt,turn right i.e E=40mt,again turn right i.e S=20mt finally turn again right i.e W=40mt.The opposite pole E and W having same value so got cancel. So N=30mt+20mt=50mt which is 5km.

4. Shiva went 15kms to the west from his house the turned left and walked 20kms. He then turned east and walked 25kms and finally turned left covered 20kms. How far was he from his house ?

A) 0km
B) 10km
C) 40km
D) 80km

Answer:B) 10km

Explanation:

Shiva went to W=15km,turn right i.e S=20km,Turn E=25km and finally turn left i.e N=20km.South and North got cancel because of having same value. So distance 20km-10km=10km.

5. A man went 40kms south, turns right, travel 20kms. Again he took 10kms, 20kms, 30kms always taking left each time. In which direction and how far is he from the starting point ?

A) South, 30kms
B) North, 20kms
C) South, 20kms
D) South-East, 20kms

Answer:C) South, 20kms

Explanation:

Man went S=40kms,turn right i.e. W=20km,again turn left i.e. S=10km,turn left i.e. E=20km, finally turn left i.e. W=30km.West and East is canceled out. Now South is 40kms+10kms=50kms and north is 30kms.As S And N opposite pole so 50kms-30kms=20km.

6. Latha started walking a distance of 40kms towards South and took left 30kms. Then she took left walking 40kms and finally turned towards East walking further 35kms.How far and which direction is she from the starting point ?

A) 60kms,East
B) 65kms,South
C) 65kms,East
D) 65kms,West

Answer:C) 65kms,East

Explanation:

Latha walks toward S=40kms,took left means E=30kms,again took left i.e. N=40kms and finally turns right i.e. E=35kms.S and N got canceled. E=30kms+35kms=65kms.

7. Ramu started to wards East from his house travelling 50kms and took 30kms. Again he travelled 20kms, 30kms, and 40kms always taking each time. In which direction and how far is he from the starting point ?

A) East, 30kms
B) East, 20kms
C) West, 30kms
D) West, 20kms

Answer:

Explanation:

8. From his office, Rahim walks 15m in South. He turns right and walks 9m. He again walks 25m by turning left. How far is he from his office ?

A) 40m
B) 41m
C) 45m
D) 49m

Answer:

Explanation:

9. A person travelled straight from his house a distance of 2km, he took right and travelled 1km again he travelled 1km in the right direction. If he is in the South-West direction from his house, in which direction did he begin the Journey ?

A) 40m
B) 41m
C) 45m
D) 49m

Answer:

Explanation:







<